Zeldzame hoenderrassen

Wij fokken ook Assendelftse hoenders en Ardenner hoenders en Ardenner bolstaarten in groot en kriel.  Dit zijn zeer zeldzame rassen uit Nederland en de Belgische Ardennen met een rijke historie. Tevens hebben we de Araucana in groot en kriel. 

Beide rassen hebben nog maar weinig fokkers en in Nederland zijn wij de enige fokker van de grote Ardenner. Ardenner hoenders genieten graag de vrijheid en worden ook wel haaghoen genoemd. Dit omdat zij bij onraad snel de veiligheid zullen zoeken van dichte begroeiing. Ook slapen ze graag hoog in een boom. Hier genieten de meeste Ardenner hoenders buiten het fokseizoen volledige vrijheid en scharrelen ze rond op het erf. Het verhaal gaat dat er bolstaarten zijn gefokt zodat de vos ze minder makkelijk kon pakken... Wellicht is het waar? En anders een prachtig verhaal!

 

Assendelftse hoenders kennen een rijke Nederlandse historie. Het waren de legkippen van vroeger die vooral in Noord-Holland voor kwamen en bekend zijn uit de schei kuiken teelt. Helaas zijn ze vandaag de dag uiterst zeldzaam en komen we ze nauwelijks tegen op tentoonstellingen in Nederland. 

Assendelftse hoenders in de kleurslag goudpel

Assendelftse hoenders bij ons thuis in de kleurslag zilverpel

 

 

Hier rechts een hen met een

zeer goede pelling

Links Assendelfters getekend door v. Gink. Hier wordt duidelijk de juiste kamvorm afgebeeld mij inziens. Een kamdoorn die de neklijn volgt en breed van voren. Hierdoor heeft de Assendelfter ook echt een uniek kamtype. 

De Ardenner hoenders zijn in Nederland erkend in de kleuren; patrijs, zilverpatrijs, zwart goudhalzig, zwart zilverhalzig, zwart en wit. 

In Affligem 2017 op de grootste show in België behaalde een jonge Ardenner bolstaart haan van ons de titel Algemeen kampioen en mooiste van alle Belgische rassen. Een mooie prestatie voor dit zeldzame ras.  

De Araucana is een bijzonder ras uit Zuid Amerika. Ze hebben een bolstaart, veertoeven en leggen natuurlijk de speciale groene eieren.